A Wave Traveller plugin egy élethű bakelit lemez dörzsölő [scratch] plugin.

Wave Traveller

Az effektek (mint például a Scratcher effekt) valósidejű állítgatása helyett ezzel a pluginnel lehetőségünk van egy hangmintán kijelölni a dörzsölési útvonalat - akár minden billentyűhöz külön-külön -, amit aztán a generátor az adott billentyű (hangjegy) lenyomásakor követni fog az effekt létrehozásához.
Teljes szabadságot élvezhetünk a szakaszok formáját, a hullámtartományt és a sebességet tekintve.
1. Előnézeti kép
2. Hangjegykiválasztó
3. Billentyűzet görgető
4. Útvonal definiálási kép
5. Némítási definíciók

Dörzsölendő hangminta kiválasztása

A bal felső sarokban lévő mappagombbal kiválasztható az effekt alapjául szolgáló hangminta.

A dörzsölési változat kiválasztása

A csatorna minden hangjához külön dörzsölési változatot rendelhetünk ugyanazon a hangmintán. A szerkeszteni kívánt változat kiválasztásához meg kell adnuk, melyik hangjegyhez rendeljük. Ez a hangjegykiválasztóra kattintással, vagy a megfelelő billentyű lenyomásával tehető meg. Ha a kívánt billentyű nem látszik, a billentyűzet-görgető használatával más oktávokat jeleníthetünk meg a billentyűzet nézeti képén.

A dörzsölési változat kialakítása

A dörzsölési változat függ a hangminta dörzsölésre kijelölt aktív szakaszától, a dörzsölési sebességtől és a dörzsölés "útvonalától". (Útvonal alatt az oda-vissza váltásokat, sebesség változást és egyebeket értjük.) Mindezek mellett definiálhatunk még felfutást (ATT) és lecsengést (REL) is minden egyes változathoz.
A dörzsölés régiója az előnézeti panel alatt bal és jobb oldalon található felirat nélküli "eleje" és "vége" gombbal definiálható. Az előnézeti panelen láthatjuk a kijelölt régiót.
Be kell állítanunk a sebességet az SPD tárcsával, melynek viselkedését a T-A kapcsoló is módosíthatja. A sebesség megválasztása - a valódi bakelit lemezekhez hasonlóan - befolyással bír a hangmagasságra.
A dörzsölési útvonalat az útvonal definiálási képen alakíthatjuk ki. Ez a kép alapjában véve azt az útvonalat írja le, amit a generátor oda-vissza bejár az idő múlásával az előzőekben kijelölt hangminta-szakaszon. Vagyis a grafikon vízszintesen az időt, függőlegesen a hangmintán belüli pozíciót jelöli. Ezt a használt régiót a görbe mellett, függőlegesen is láthatjuk. Maga a görbe elemi görbeszakaszokból állítható össze.
Mindezek mellett rajzolhatunk még hangerő szabályozó görbét is, sőt egyes útvonalszakaszokat el is némíthatunk. A részletes módszer az egyes paraméterek leírásánál található meg, alább.

A dörzsölések lejátszása

Egyszerűen rögzítsük a Piano Rollba vagy a Step Sequencerbe a megfelelő hangjegyeket, amelyekhez a dörzsölési útvonalakat definiáltuk.

Előnézeti kép

A képen a betöltött teljes hangminta képe látható, jelölve a kezdő- és végpontokkal közrefogott dörzsölt szakazt. Ezen a szakaszon belül a dörzsölési útvonal is látható, itt az idő a függőleges tengely.

Beállítási lehetőségek

 • Eleje tárcsa (felirat nélkül) - A beállítási panel bal felső sarkában található, a dörzsölési tartomány eleje állítható vele.
 • Vége tárcsa (felirat nélkül) - A beállítási panel jobb felső sarkában található, beállítható vele a dörzsölési tartomány vége.
 • Hangjegykiválasztó (2) - Megnyomásával a definiálható hangjegyek listája jelenik meg. Egy hangjegy kiválasztásával az ahhoz a hangjegyhez rendelt beállításokat szerkeszthetjük.
 • Sebesség (SPD) - Két üzemmódban képes meghatározni a hangminta lejátszási sebességét (a T-A kapcsolótól függően). Tempó bázisú módban a tárcsa a frázis hosszát lépésekben [step] adja meg, tört hossz is megengedett. Abszolút módban a tárcsa az eredeti sebesség arányában határozza meg a sebességet. (100%-os sebesség mellett az egyenes vonalak az eredeti hangot adják.)
 • Sebességbázis (T-A) - A kapcsolóval választható ki, hogy az SPD tárcsa tempó (T) vagy abszolút (A) sebességet szabályozzon.
 • Felfutás (ATT) - Az aktuális változat felfutási ideje állítható be.
 • Lecsengés (REL) - Az aktuális változat billentyűfelengedés utáni lecsengési ideje állítható be.
 • Görgetők (3) - A billentyűzet képének görgetésével elérhetővé teszik az FL Studio generátorai számára elérhető teljes hangmagasság-tartományt.

Billentyűzet képe

A billentyűzeten kattintva kiválasztható szerkesztésre egy változat, illetve meg is hallgatható.

Útvonal definiálási kép

A teljes görbe pontokból, és az azokat összekötő különböző típusú szakaszokból áll.

 • Új pontot bal gombbal kattintva hozhatunk létre
 • Egy meglévő pontot jobb kattintással, és a helyi menüből a Delete parancsot választva törölhetünk.
 • Egy szakasz típusának megváltoztatásához a szakasz jobb végpontjára jobb gombbal kattintva kiválaszthatjuk a használni kívánt vonaltípust.

A szakasztípusok

 • Half cosine [fél koszinusz] - A koszinuszhullám fázisának első fele.
 • Line [vonal] - Egyenes vonal a két pont között
 • Bezier - Klasszikus Bezier-görbe. A helyi menüjében található egy Locked [rögzített] beállítás, aminek bekapcsolásakor a végpontok simábban illeszthetők.
 • Tension [Kötélgörbe] - Alakja a közepén lévő kör jel húzásával módosítható.
 • Quarter sine [Negyed szinusz] - A szinusz fázisának első negyede.
 • Quarter cosine [negyed koszinusz] - A koszinusz fázisának első negyede.

Hangerő burkológörbe

Minden változat két görbét tartalmazhat, az egyik a fentebb látott dörzsölési útvonal, a másik pedig egy hangerő burkológörbe. Ennek szerkesztéséhez a WAWE és VOL gombok közül - a jobb alsó sarokban - a VOL gombot kell kiválasztanunk. A hangerő burkológörbéje azonos módon szerkeszthető, alul a csend, felül a 100% hangerő , vízszintesen az idő van.

Elnémítási régiók

Definiálhatunk elnémított szakaszokat nagyon egyszerűen is, bal gombbal húzva ki kell jelölni a némítási definíciók területén (5).

Tippek és megjegyzések

 • A mozgó kezet (valódi szkreccs) legjobban a fél koszinusz szimulálja.
 • A Bezier-ívvel elvileg lehetőség van a kijelölt dörzsölési tartományon kívülre kerülni úgy, hogy a végpontok belül vannak. Ilyen esetben - mivel az idő mindig lineárisan telik - a kilógó részek figyelmen kívül kerülnek.