A Fruity Wrapper plugin biztosítja a kompatibilitási felületet a Steinberg-féle VST2/VSTi és a Microsoft DXi2 pluginek részére. A támogatott pluginfajtákról a csatornabeállításoknál, a pluginek installálásáról pedig a telepítési leírásoknál olvashatunk.
A Fruity Wrapper plugin két formában is megjelenhet: egyrészt tartalmazhat csatornapozícióban valamilyen plugin generátort, vagy a mixeren valamilyen plugin effektet. Az effekt verzió teljes támogatást nyújt az effektek mellett a generátorokhoz is, de a generátor verzióba töltött generátor plugin gyorsabban képes működni. Az effekt Wrapperbe töltött generátor vezérléséhez szükség van egy MIDI Out csatornára, amivel a hangjegyeket a csatornáról a keverőre (az azon lévő, effekt pozíciójú generátorra) küldjük. A generátor Wrapper közvetlenül vezérli a tartalmazott plugin generátort.

Paraméterek

1. Input/Output Port - Itt állíthatjuk be azt a MIDI csatornaszámot amelyen keresztül a tartalmazott plugin kommunikálhat. A be- vagy kimenetként való értelmezés a Wrapper menüjében (lásd lejjebb) állítható be.
2. További beállítások menü - Plugin-specifikus menü. A menü tartalma különböző VST2/VSTi és DXi pluginek esetén.
3. Szokásos plugin menü - Az FL Studio szokásos plugin menüje.
4. Pluginválasztó gomb - A gomb megnyomásával a Wrapperbe másik plugint tölthetünk.

További beállítások menü

A menü különböző speciális parancsokat tartalmaz a presetek kezeléséhez, a MIDI cstornakiosztás kezeléséhez és bizonyos szervizfunkciókhoz. A menü összetétele függ a Wrapperbe töltött plugin típusától.

Általános parancsok

Ezek a parancsok mindenfajta plugin esetén megtalálhatók a menüben.

  • Show MIDI In Port / Show MIDI Out Port [MIDI port kijelzése] - Ezekkel a menüpontokkal állítható be, hogy a MIDI port megjelenítőben a be- [in] vagy a kimeneti [out] port száma jelenjen meg.
  • Reload Current Plugin [plugin újrabetöltése] - A leggyorsabb módja a plugin alapállapotba hozásának, a plugint újra betölti a Wrapper.

VSTi/VST2 specifikus parancsok

A VST pluginek többnyire gyári beállításcsomaggal [preset bank] érkeznek, amit programak hívnak. A programok a pluginen belül vannak definiálva, nem különálló állományban, bár kiírathatók külön állományba Cubase *.FXB - teljes bank illetve *.FXP - részleges programcsoport formában.
Az alapértelmezett programbank minden egyes pluginpéldányba betöltődik, ott lehet módosítani, átnevezni. Mindenféle változtatás eredménye elmenthető illetve elmentődik az FL Studio státuszállományába (FST) illetve az FL Studio projektfájlba (FLP), de a plugin visszaállításakor (például a Reload Current Plugin parancs használatakor) minden beállítás visszaáll a gyári alapértelmezett értékre.
Az itteni menüpontok a plugin programbankjainak kezelését segítik illetve szabályozzák.

  • Allow Program Editing [programszerkesztés engedélyezése] - Az FL Studio alapértelmezett működési módja szerint a plugin programjait csak olvashatóként kezeli. Ez azt jelenti, hogy a betöltött plugin programjai módosíthatók, de minden későbbi betöltés - vagy az aktuális példány újrabetöltése - az eredeti gyári beállításokkal fog rendelkezni. Ennek a menüpontnak a bekapcsolásával engedélyezhetjük a plugin programjának módosítását.
  • Rename Program [program átnevezése] - Az éppen aktuális plugin program nevét változtathatjuk meg. Szükséges, hogy az előző pont (Allow Program Editing) engedélyezett legyen.
  • Copy Program [program másolása] - Az aktív programot a vágólapra másolja. Szükséges, hogy az első pont (Allow Program Editing) engedélyezett legyen.
  • Paste Program [program beillesztése] - Felülírja az aktív program beállításait a vágólap tartalmával. Szükséges, hogy az első pont (Allow Program Editing) engedélyezett legyen, továbbá a vágólap nem lehet üres. (Először valamilyen programot a vágólapra kell másolni.)
  • Import Cubase Bank/Preset - Betölthetünk az aktuális plugin-példányba egy korábban elmentett standard Cubase bankot (FXB) vagy egy konkrét programot (FXP). A bank betöltése természetesen az pluginpéldány bankjának összes beállítását felülírja, csak a betöltött bankban lévő presetek lesznek elérhetők, egy preset betöltése csak az aktív program beállításait írja felül.
  • Export Cubase Preset - Az aktív program beállításai menthetők Cubase preset fájlba (FXP).
  • Export Cubase Bank - A teljes programkönyvtár (a teljes bank) elmenthető Cubase bank állományba (FXB).

DXi specifikus parancs

  • Use Big Buffers [nagy puffer használata] - Az FL Studio az adatáramlást és -feldolgozást nagyon kis, de változtatható méretű pufferek alkalmazásával optimalizálja. A DX pluginek nagy többségénél ez nem okoz semmiféle zavart, de néhány plogin működése problémássá válhat. Ebben az esetben ezzel az opcióval kikényszeríthető a kompatibilis üzemmód.