A Fruity Keyboard Controller egy nagyon hasznos belső kontroller, ami lehetővé teszi a hangjegyek és a hangjegyekhez tartozó leütésgyorsaság - velocity - hozzárendelését bármely olyan tulajdonsághoz, ami automatizálható az FL Studioban illetve a különböző pluginekben.
Belső vezérlő az FL Studioban az olyan vezérlő, melynek értéke valamilyen külső behatásra vagy programozott módon változik és ezt az értéket képes bármely olyan ehhez a vezérlőhöz rendelt szabályozógombnak, csúszkának, tárcsának átadni, amely egyébként automatizálható.Ez a plugin lehetővé teszi a Pattern Controlled Filtering (PCF) gyors megvalósítását, vagy kialakítható a félhangról félhangra hajlítás olyan pluginek esetében is, amelyek nem támogatják a hajlítást (például VSTi, DXi).
Az előbbi (a PCF) valami olyasmi lehet, hogy a szűrés - itt tágan értelmezve a hang mindennemű módosítása - valós időben vezérelhető automatizálás rögzítése nélkül. Az értékek változását tulajdonképpen le kell kottázni a Fruity Keyboard Controller Piano Rolljában, ami lejátszás közben az egyes billentyűk értékének megfelelően módosítja a hozzárendelt paramétert.

A Keyboard Controller plugin két belső vezérlőt definiál:

 • Kb Ctrl - Note - Ennek a belső vezérlőnek az értéke a lenyomott billentyűtől - vagyis a hangjegytől -, valamint az Aktuális billentyűhöz rendelt értéktől (lásd lejjebb) függ.
 • Kb Ctrl - Velocity - A lenyomott billentyű - vagyis a hangjegy - leütésgyorsaságától [velocity] függ.

Összerendelés eszközei

 • Összerendelő lista - a lista lenyitásával az automatikus összerendelési menü érhető el. A billentyűzeten aktuálisan kijelölt régió (lásd lejjebb) elemeihez fokozatosan hozzárendelhető egy értéktartomány a 0 - 1 intervallumban. Kiválasztható továbbá, hogy csak a fehér, vagy a fehér és fekete billentyűkhöz is történjen hozzárendelés.
 • Aktuális hangjegy kijelző - Az LCD az éppen aktuális hangjegyet mutatja. (Ez látszik a billentyűzet képén is.)
 • Aktuális billentyűhöz rendelt érték tárcsa - Az LCD melletti tárcsával az éppen kijelölt hangjegyhez tartozó Kb Ctrl - Note érték adható meg. Ez a Kb Ctrl - Velocity vezérlő értékét nem befolyásolja.
 • Release [felengedési] kapcsoló - Ha ez a kapcsoló be van kapcsolva, a kontrollerhez egy másodikérték is rendelhető, ami a felengedéskor aktiválódik.
 • Release [felengedési] érték tárcsa - A Release kapcsolót követő tárcsán beállítható az az érték, amit a vezérlő egy billentyű felengedése után vesz fel, feltéve, ha a Release kapcsoló be van kapcsolva. A beállított érték globális minden billentyűre, vagyis bármely billentyű felengedése után ugyanazt az értéket veszi fel a vezérlő.
 • Simítás tárcsa - Beállítható a felfutási és lecsengési idő. Az érték növelésével simább (és lassabb) átmenet keletkezik két különböző értékő billentyű lenyomása között.

Billentyűzet nézete

A billentűnézet funkciója és működése megegyezik a csatornabeállítások MISC fülén lévő billentyűzeti képpel. Arra használjuk, hogy az aktuálisan szerkesztett hangot kiválasszuk, és régiókat jelöljünk ki az automatikus hozzárendeléshez.

 • Aktuális billentyű - A narancs téglalap az aktuálisan szerkesztett billentyűt jelöli. Bal gombbal változtatható a kijelölt hang.
 • Billentyűrégió - Kijelölhető a billentyűrégió az automatikus tartományhozzárendeléshez. Az első kijelölt hang értéke 0 lesz, az utolsóé 1. A köztes hangokhoz arányosan rendel értéket az automatika. A régió határai az egérrel húzhatóak.

Tippek és megjegyzések

 • Ha a Keyboard Controller plugint valamely FL Studio-beli szintetizátor hajlító potenciométeréhez [pitch bend] rendeljük, a jó működéshez 8 oktáv + 1 félhang régiót kell kijelölnünk. Az egyszerű megoldáshoz válasszuk a To pich bend beállítást.
 • Ha más régióra van szükségünk (például +-12 félhang a standard VSTi szintetizátorokhoz), ne felejtsük el, hogy a fekete és fehér billentyűket egyaránt ki kell osztanunk, nem csak a fehéreket.