Az FL Keys plugin egy valódi hangzásó zongoraszimulátor optimális memória- és CPU használattal. Az FL Studiohoz mellékelt néhány modul segítségével az FL Keys nem csak zongoraként, hanem Rhodes vagy Roto orgonaként is funkcionálhat. További modulok is elérhetőek lehetnek az FL Studio honlapján.

Mintagyűjtemény

Itt választható ki a használni kívánt hangmintagyűjtemény. Az alapértelmezett hangzás a zongora.

Environment - környezet

 • Decay [csillapodás] - Beállítja a hangjegy csillapodási idejét, amíg a billentyű le van nyomva. Magasabb érték mellett több idő telik el, míg a hang csillapodik. Minimumra állítva az FL Keys kitartó [sustain] módra vált, vagyis a hang nem csillapodik. Ez elsősorban orgonáknál használatos.
 • Release [lecsengés] - A lecsengési (elhalkulási) idő állítható be a billentyű elengedésekor.
 • Automatikus panoráma/Tremoló (PAN) - Ez a gomb két funkciót kombinál: a középállástól balra tekerve 0%-tól 100%-ig állítható az automatikus panoráma effekt. Az effekt sebessége függ a MISC panelen lévő LFO beállításától. Középállásból jobbra tekerve - ugyanúgy az LFO-tól függően és 0-100% tartományban - tremoló effekt adható a hangzáshoz. (Vagyis balra az LFO a panorámát, jobbra a hangerőt modulálja az eltekerés mértékében.)
 • Stereo [sztereo] - A zongora sztereo hatását állíthatjuk be. A bal oldali (mély) billentyűk balra, a jobb oldali (magas) billentyűk jobbra fognak megszólalni. Magas érték beállításakor további sztereo környezeti hatás keletkezik. (Teljesen jobbra tekerve minden hang mindenhonnan szól, mintha kórus effekt lenne.)

Misc - egyéb

 • Overdrive [túlhajtás] - A generált hangon túlhajtás (torzítás) jelentkezik.
 • LFO - Az LFO frekvenciája (sebessége) állítható be. Ezt használja a fentebb ismertetett Automatikus panoráma és tremoló effekt.
 • Treble [szoprán, magas hang] - Egyszerű csúcsérték-szűrő a magas hangok kiemelésére/elnyomására.
 • Stretch [nyújtás,feszítés] - A stretch effekt (a hangmagasság módosítás) mértéke állítható a magas hangokra. C#5 felett a hangmagassággal arányban alkalmazható. A tárcsa -50/+50 század terjedelemben szabályoz, középső (nulla) állásban az effekt kikapcsolt.

Velocity - leütésgyorsaság

 • Muffle [tompítás] - A generált hang tompítható egy finombeállítású aluláteresztő szűrővel. A csatlakozó fekete tárcsával (VEL) meghatározható, hogy a beállított tompítást mennyire befolyásolja a leütésgyorsaság [velocity].
 • Hardness [keménység] - A zongora mérete és hangsának tisztaság/csillogása állítható e tárcsával. A csatlakozó fekete tárcsával (VEL) meghatározható, hogy a beállított hangszínt mennyire befolyásolja a leütésgyorsaság [velocity].
 • Sensitivity [érzékenység] - Beállítható, hogy a zongora mennyire legyen leütésérzékeny, azaz mennyire függjön a hangerő a leütésgyorsaságtól [velocity]. Minimális (bal) állásban az FL Keys figyelmen kívül hagyja a velocity értéket.

Tuning - hangolás

 • Tune [hangolás] - Az összes hangra érvényes hangolási beállítás +/- egy félhangnyi terjedelemben 1/100 félhang pontossággal.
 • Detune [elhangolás] - Beállított mértékű véletlenszerű elhangolás állítható elő ezzelé a tárcsával. Ezzel szimulálható a Honky Tonk piano hangja. Kismértékű használatával valódi hangzást adhatunk a zongorához. Nullára állítva tökéletes lesz a hangszer hangolása (amíg nem használjuk a fentebb leírt stretch effektet).

A kis, billentyűzetet ábrázoló gombbal az FL Keys képéről levehető a billentyűzet.