A Dashboard plugin lehetővé teszi szoftveres kezelőfelület készítését külső MIDI eszközökhöz, például billentyűzetekhez, keverőkhöz, samplerekhez, stb. Az így létrehozott felület vezérlői automatizálhatók vagy belső vezérlőkkel kezelhetők.

Dashboard

A Dashboard plugin rendelkezik néhány előregyártott panellel néhány népszerű MIDI eszköz részére, ezek azonnal használhatók a projektünkben. Lehetőségünk van saját igényeink szerint átalakítani e meglévő paneleket, de teljesen újakat is felépíthetünk egy üres alapról kiindulva. Ily módon adaptálhatjuk a Dashboard plugint bármilyen MIDI eszközhöz, nem kell az ahhoz fejlesztett specifikus plugin(eke)t használnunk.

Panel felépítése és módosítása

A Dasboard felület különálló elemekből - tárcsákból, csúszkákból, kapcsolókból, gombokból és egyebekből - áll. A plugin rendelkezik egy standard komponeshalmazzal, de profi felhasználók saját komponenseket is készíthetnek a rendelkezésre álló programozói felület felhasználásával (Komponensépítő).
Egy meglévő panel módosításához vagy új létrehozásához először tervező módba kell váltani a lezárás feloldásával. A lezárást a bal felső sarokban lévő, lakatot ábrázoló gombbal oldhatjuk, a lakat képe jelzi az állapotot. Nyitott állapotban a meglévő elemek tulajdonságai állíthatók, új elemek vehetők fel.

Új elem felvétele

Új elem felvételéhez nyissuk ki a Dashboard menüjét a lakat melletti kis nyíllal, és válasszuk az Add Control [vezérlő hozzáadása] parancsot. Egy almenüt fogunk látni típusonkénti csoportosításban az összes lehetséges vezérlőelemmel. Egy elem kiválasztásával az elem egy példánya megjelenik az ablak szerkesztőfelületén.

Az elem helyének és méretének megváltoztatása

Szerkesztő módban a kiválasztott elem körül megjelenik négy kis nyíl, ahogy a képen is látható. Az elem helyének megváltoztatásához bal gombbal fogjuk meg a felületét és húzzuk a kívánt pozícióba.
Néhány elem mérete is megváltoztatható. Az ilyen elemek jobb alsó sarkában egy további jel is megjelenik, azt bal gombbal húzva változtatható meg az elem mérete.
A méret és a méretarány ezen kívül megváltoztatható a megfelelő paraméterek átírásával is, ahogy ez a következő bekezdésben látható.

Az elem tulajdonságainak beállítása

Szerkesztő módban a Dashboard szerkeszthető felülete mellett egy további panel is látható. Ezen a panelen is kiválasztható bármelyik komponens, továbbá látható és módosítható a kiválasztott komponens minden lehetséges tulajdonsága.

  • Komponens kiválasztása - A panel tetején lévő lenyíló listán az összes, aktuálisan használt komponens fel van sorolva.
  • Kiválasztott komponens tulajdonságainak módosítása - A Komponens neve alatt az összes állítható tulajdonság felsorolása látható csoportosítva. Egy csoport kibontásáhot a + ikonra kell kattintanunk, a kibontás után a tulajdonság neve melletti mezőben szabadon szerkeszthető a tulajdonság értéke.

Kész panel használata

Ha az elemek beállításával végeztünk, a Dashboard használatba vételéhez csupán rögzítenünk kell a lakat lezárásával. Az FL Studio szokásos eszközei alkalmazhatók a lezárt Dashboardra is, vagyis a vezérlők állíthatók az egérrel, finomhangolhatók a Ctrl+egérrel, elérhető a jobb gombos helyi menü, az elemek automatizálhatók, stb.