A 3xOSC plugin három oszcillátorral képes hangkeltésre, amely hangot a csatorna általános eszközeivel alakíthatunk számunkra megfelelővé. Elfér a PLUGIN fülön, és az összes többi csatornabeállítási fül is megjelenik a csatornán. Sampler típusú csatorna, így az SMP fül is megjelenik, ahol a hangkeltéshez használt hullámforma adható meg. Meglehetősen erőforrás-takarékos generátor, ezt tovább javítja az a tény, hogy csak végleges rendereléskor végez élsimítást [antialiasing], valósidejű lejátszáskor nem. Így valósidőben egy kicsit csúnyább a hangja, de nagyon alacsony a CPU-használata, renderelés után pedig kiválóan szól.

OSC 1, 2, 3 - oszcillátorok beállítása


 • Hullámformaválasztó - Kiválasztható a hangkeltéshez használt hullámalak, ami lehet szinusz, háromszög, négyszög, fűrészfog, TB303 fűrészfog, zaj vagy saját beállítású. A saját beállítás esetén az SMP fülön betöltött hullámalakot használja.
 • Invertáló kapcsoló (INV) - Az oszcillátor fázisát invertálja. Ha két teljesen azonos beállítású oszcillátor közül az egyiket invertáljuk, nem fogunk hallani semmit. Ám ha kis frekvenciaeltéréssel használjuk, érdekes effektek állíthatók elő.
 • Sztereo fázis (SP) - Ezzel a tárcsával kis fáziseltérést adhatunk a bal és a jobb csatorna közé, vagyis a hullámalaknak nem ugyanazon a pontján kezdődik a két oldal hangja. Ez gazdagabb hangzást eredményez, a hang szétoszlik a sztereo térben.
 • Sztereo elhangolás (SD) - Ezzel a tárcsával a kis frekvenciakülönbséget adhatunk a bal és a jobb csatorna közé. Ez is gazdagabb hangzást, valamint sztereo hullámzást [flange effect] eredményez. Középállásban a két oldal frekvenciája azonos, nincs semmilyen effekt.
 • Hangerő (VOL) - Az egyes oszcillátorok relatív hangereje állítható be a két VOL tárcsával. A relatívság azt jelenti, hogy a csatorna kimenő hangereje állandó, ezekkel a tárcsákkal az állítható be, hogy a végeredményben milyen arányban jelenjenek meg az egyes oszcillátorok hangjai. Például ha csak az első oszcillátor hangját akarjuk hallani, mindkét VOL tárcsát nullára kell állítani. Mindkettő 100%-os állása esetén a végeredményből mindhárom oszcillátor egyharmad arányban részesül. Az első két oszcillátor 50-50%-os hangjához a második oszcillátor hangerejét 100%-ra kell állítani.
  Vagyis az arányosítás úgy működik, mintha az első oszcillátor hangerőszabályzója - ami nincs - állandó 100%-os állásban lenne.
 • Panoráma (PAN) - Az oszcillátorok panorámája külön-külön beállítható, tehát telt sztereo hang készíthető még az SP és SD tárcsa nélkül is.
 • Durva hangmagasság (CRS) - +/- két oktáv terjedelemben, félhang pontossággal állítható be az egyes oszcillátorok hangmagassága.
 • Finom hangmagasság (FINE) - +/- egy félhangnyi terjedelemben finoman hangolható az oszcillátorok frekvenciája.

Egyéb beállítások

 • Amplitúdómoduláció (OSC 3 > AM) - Bekapcsolásakor a harmadik oszcillátor a mási két oszcillátor amplitúdóját modulálja.
 • Sztereo fázis véletlenszerűség (PR) - Ezzel a tárcsával minden oszcillátorhoz véletlenszerű sztereo fáziskülönbséget adhatunk. Az alacsonyabb értékek természetesebbé teszik a hangzást, nagyobb értékekkel speciális effektus készíthető.

Tippek és megjegyzések

 • Mivel a 3xOSC generátor teljes mértékben integrálódik a csatornabeállításokkal, általában nem elegendő elmenteni a 3xOSC presetet a hangzás megőrzéséhez. Ennek megfelelően nem is mellékeltek több presetet a 3xOSC pluginhez, csak egy alapértelmezettet. Ám a teljes csatornapresetek között számos (100-as nagyságrendű) preset található 3xOSC plugin csatornákhoz.
 • A sztereo fázis beállítások kis kattanásokat eredményezhetnek, mivel nem a fázis nulla pontján, hanem valahol belül kezdődik a hang. Ez könnyen kiküszöbölhető rövid bevágású [attack] hangerő burkológörbével.